Glædelig allehelgen!

Udgivet af Frederikskirken Paris, søn d. 1. nov 2020, kl. 19:17

I dag er det allehelgenssøndag – den dag, hvor vi mindes i taknemlighed vore døde og alt, hvad de gav os. Nogle af os mindes med tungt hjerte og store savn. Nogle af os med en sorg, tiden har lært os at leve med.

Vi har alle én, vi savner. Vi har alle én, som vi elskede og mistede. Og jo mere, vi elsker, jo mere vil vi komme til at savne, når nærvær forvandles til fravær. Den afdøde digter mm. Johannes Møllehave sagde engang i et interview: ”Når to mennesker elsker hinanden, så kan det kun ende ulykkeligt. Selvom de elsker hinanden til det sidste, så dør de ikke samtidig. Den ene efterlader en smerte hos den anden, så ulykken er indbygget. Jeg kan ikke elske uden at vide, at ulykken bor i det JA. Men hvis det skulle få nogen til at mene, at man skulle lade være med at binde sig, så vil jeg svare: ”Tværtimod, skynd dig at få noget, du kan blive ulykkelig over!”

Kærligheden koster. Kærligheden har en pris. Og vi skal ikke komme udenom den – heller ikke ved at prøve at elske mindre eller leve lidt mindre... Vi skal mindes og savne, og vi skal leve og elske.

I dag kunne vi ikke gå i kirke, men i aften kunne vi tænde et lys og stille det på bordet eller i vindueskarmen og mindes vore døde, som altid vil mangle i vores liv. Hvis vi nu tænder et lys i aften, så kan det måske stå og lyse lidt og måske vise os, at vi på trods af vore tab og vores savn, alligevel er fyldt med håb og mod til at være i verden – selv i denne tid...

Som digteren Søren Ulrik Thomsen skriver det:

”Det bedste er at jeg tror du lever

Skønt jeg ved at du er død:

Det er det bedste for mig.”